Welkom op onze website.

Wij zijn Christine Schots en Marc Mertens, afkomstig uit resp. Limburg en Brussel, en wonen momenteel in Opwijk.

We hebben allebei altijd al veel van reizen gehouden. Daarom besloten we in 2001 om onze jobs tijdelijk vaarwel te zeggen en in een jaar tijd te fietsen naar India (zie "Vorige trip"). Dit beviel ons zo goed, dat we dit zeker nog 'ns wilden overdoen en zo rijpte langzaam het idee om ons te wagen aan Centraal- en Zuid-Amerika.

Op deze site kan je informatie en reisverslagen lezen over deze fietsreis doorheen Centraal- en Zuid-Amerika. 

Het is de eerste keer dat we een website maken. Daarom hebben we het vooral simpel gehouden. We hopen dat het toch een beetje duidelijk is. Alle commentaar en suggesties welkom.

We zullen tijdens de reis de website aanvullen vanuit internetcafťs die we onderweg tegenkomen.

 

Het plan

De trip start in Cancun (Mexico) rond midden maart 2007 om ongeveer een jaar later te eindigen in Ushuaia (ArgentiniŽ), als alles volgens plan verloopt, iets wat met zo'n reis uiteraard helemaal niet zeker is. We zullen wel zien...

De bedoeling is om de volgende landen aan te doen: Mexico, Belize, Honduras, Nicaragua, Costa Rica, Panama, Peru, Bolivia, ArgentiniŽ en Chili. We zullen wel zien...

Seizoensgewijs is maart eigenlijk redelijk laat om te starten in Centraal-Amerika, omdat het regenseizoen er reeds eind mei begint. Ideaal zou zijn te starten ergens tussen november of januari (naargelang van hoeveel afstand men in Mexico wil fietsen, die kan namelijk variŽren van 500 tot meer dan 5.000 kms afhankelijk van het beginpunt, incl. Baja of niet, enz.). Bovendien is het er in maart al broeierig heet en zeer vochtig, terwijl dit enkel maar erger wordt naarmate het regenseizoen nadert. Wij verwachten dus te moeten fietsen in meer dan 40 graden. We zullen wel zien...

Omdat het regenseizoen ons op de hielen zit, hebben we onze route in Mexico drastisch ingekort en zullen we slechts van Cancun tot de grens met Belize fietsen, ongeveer 400 kms. Deze beslissing werd mede beÔnvloed door het feit dat we al driemaal in Mexico een rugzakreis hebben gedaan en dus toch al een groot deel hebben bezocht. Voor Guatemala geldt ook dat we er al zijn gaan rondtrekken met de rugzak. Daarom zullen we waarschijnlijk vanuit Belize niet de ferry naar Guatemala maar die rechtstreeks naar Honduras nemen.

In Honduras zullen we het hele land moeten dwarsen van de oostkust naar de westkust, omdat er verder zuidwaarts aan de oostkant in Nicaragua slechts een paar zeer kleine aardewegen in de dunbevolkte bergen zijn en we dus ten westen van het grote Nicaragua-meer, waar het grootste deel van de bevolking woont en zich alle grote steden bevinden, zuidwaarts willen fietsen.

Na Nicaragua fietsen we verder zuidwaarts door Costa Rica en Panama.

Eens in Panama aangekomen, kunnen we niet meer verder over land, omdat er geen weg naar Colombia is. Tussen Panama en Columbia ligt namelijk de Dariťn Gap, een zeer moerasachtig gebied volledig overwoekerd door jungle, waar zich bovendien de guerilla's van de FARC schuilhouden. Behalve dat er over een stuk van zo'n 300 kms geen weg is, zou het er ook niet veilig zijn. In Panama zullen we ons dus genoodzaakt zien een vliegtuig te nemen om in Zuid-Amerika te geraken.

We zullen Colombia overslaan omdat het er niet veilig is wegens de vele kidnappingen die er plaatsvinden. Ecuador zullen we ook niet aandoen omdat we er reeds een maand rondtrokken met de rugzak en zo goed als alle bezienswaardigheden reeds hebben bezocht.

Dus is het plan om vanuit Panama ineens naar Peru te vliegen. In Peru zullen we vanuit Lima op zeeniveau de Andes moeten inklimmen naar zo'n 4.000 meter of meer, waar we op zeer grote hoogte zullen blijven fietsen tot in Bolivia.

In Bolivia zijn we van plan van La Paz zuidwaarts te fietsen via Potosi en Uyuni, en indien mogelijk zullen we ook de Salar de Uyuni en het merengebied befietsen.

Daarna gaat het verder zuidwaarts ArgentiniŽ binnen. Na eerst een heel stuk in Noord-ArgentiniŽ te hebben gefietst, zullen we Chili binnenfietsen om dan daarna weer naar ArgentiniŽ te fietsen, en zo verder slalommend zuidwaarts tot in Ushuaia.

We zullen wel zien...